piatok 24. februára 2017

M. Hellstrom-Kennedy: O modrom kocúrikovi

Modrý kocúrik je iný, ako ostatní. Pochádza z Číny a má modrú srsť. V malej dedinke, kde sú všetky ostatné mačky čierne, strakaté či pruhované, vzbudí rozruch. A nie je mu to ani trošku príjemné.

Pripomína vám to niečo? Myslím, že inakosť (akéhokoľvek druhu) je vždy stredobodom pozornosti. A málokedy je to dotyčnému príjemné. Nehovoriac o tom, že nás ľudí to zvádza reagovať skôr podozrievavo a s odstupom. Keď na kocúrika začnú ľudia pre farbu jeho srsti pokrikovať, zalezie radšej do pivnice, odhodlaný navždy sa tam schovávať.

Zuzka, dievčatko, ktoré sa o kocúrika stará, sa žaluje pánovi učiteľovi:
„...schováva sa v pivnici. Ming-Tching pritom zbožňuje záhradu a kvety, ale už sa neodvažuje vyjsť von.“
„Hm,“ premýšľal pán učiteľ. „Pochopiteľne to všetko vychádza z toho, že nikto v našej dedine nikdy nevidel modrú mačku. Ale keby sme mohli ľuďom vysvetliť, že Ming-tching je modrý, pretože je to tak normálne v krajine, odkiaľ pochádza, a že tam sú modré mačky bežné...“ (s. 30)

Ako sa s tým popasujú, to vám nechám ako prekvapenie, prečítajte si. Prezradím ale, že knižka rozvíja viacero zaujímavých tém o ktorých sa dá s deťmi ďalej rozprávať. V prvom rade je to už spomenutá odlišnosť, inakosť. Dozvedáme sa, ako môžu necitlivé poznámky zabolieť. Ďalej sa v knižke ukáže, že silné priateľstvo pomôže zvládnuť aj tie najťažšie chvíle. A v neposlednom rade nám autor pripomenie, aké dôležité je vzdelanie, vedomosť o tom, že svet je pestrý.

U nás bol „kocúrik“ hitom. Ja som sa tešila z jeho výchovného potenciálu, Saška si mohla s kocúrikom aj Zuzkou prežiť rôzne emócie. Rezonoval v nej najmä ich smútok. Dokola si pýtala prečítať časť s obrázkom plačúcej Zuzky. Bolo zaujímavé sledovať ako dlho jej trvalo, kým situácii porozumela a spracovala ju. Čarovné knižky! Umožňujú nám prežiť príbehy a emócie "nanečisto" aby sme potom v skutočnom živote neboli stratení. Aspoň nie tak veľmi :-). 

Knižku ilustroval Zdeněk Miler, náš obľúbený. Vydalo OTTOVO NAKLADATELSTVÍ v roku 2002.






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára