piatok 19. decembra 2014

Je ľahké byť mama

Naozaj. Materstvo máme v génoch. Počať, porodiť, vychovať. Je to také prirodzené, až to mnohým ľuďom začalo prekážať. Je ľahké byť mama. Ťažké je napĺňať pritom spoločenské očakávania.



Včera som čítala diskusiu o tom, či by mali ženy dojčiť na verejnosti. V zásade diskutovali dve skupiny – mamy, ktoré s dojčením na verejnosti nemajú problém a potom ostatní, ktorí odporúčali lepšie plánovanie (aby sme sa vyhli vystrkovaniu prsa pred ľuďmi). Jeden pán sa napríklad vyjadril, že predsa mama vie, kedy bude dieťa hladné, tak nech si kŕmenie naplánuje podľa toho. Vtipné. Naša chrumka má takmer deväť mesiacov, papá keď má chuť a vonkoncom neviem povedať, kedy bude hladná. A myslím, že aj keby sa stal zázrak a ona by zrazu prehovorila inak ako vo svojom gagababadede jazyku, aj tak by mi nepovedala, kedy presne bude hladná, aby sme sa vedeli zariadiť.

Tá diskusia pre mňa nemala zmysel. Azda len ten, že som sa zamyslela, prečo sa vôbec diskutuje o niečom takom prirodzenom ako že mama dá najesť (napiť, upokojí, utíši... lebo dojčenie nie je len o kŕmení) svojmu dieťaťu, keď to potrebuje. Ale potom som si uvedomila, že diskusia o dojčení na verejnosti je len kvapkou v mori všetkých absurdných diskusií, postupov a zvykov, ktoré sú v našej spoločnosti zaužívané a ktoré sú dobré akurát na to, aby oddelili mamu od svojho dieťaťa.

Za ten krátky čas, čo je tu chrumka s nami, som dostala už veľa rád. Ale že fakt veľa. Začalo sa to vlastne už v tehotenstve. Celých deväť mesiacov počúvate len o pôrode. Aké hrozné to bude, ako to bolí, že si treba zazmluvniť doktora, pichnúť epidurál... Sem tam začujete niečo o prirodzenom pôrode a máte pocit, že je to niečo ťažko alternatívne. Pritom príroda to vymyslela jednoducho. Pôrodná bolesť má zmysel. Hľadanie úľavovej polohy rozhodne neznamená pripútanie na monitor. A po pôrode dieťa netreba babušiť, ale priložiť ho na láskou blčiacu mamu. Ak ho nezohreje ona, tak potom už nikto.

Ok, tak ste porodili. Blahoželáme a rady sa hrnú ďalej. Dieťa sa nevie prisať, treba mu dať fľašu. Nevie samo zaspať? Nech sa vyplače. Potrebuje režim a to hneď! A hlavne, milé dámy, v žiadnom prípade nenosiť na rukách, lebo si zvykne. Ešte ste len v pôrodnici a už máte pocit, že postarať sa o to dieťa bude teda poriadna fuška. Nuž, bude. Ale jej miera závisí od toho, ako veľmi budeme načúvať ľuďom okolo nás a koľko pozornosti venujeme svojmu vnútornému hlasu.

Keď sme prišli z pôrodnice my, hneď na druhý deň prišla k nám domov chrumkina detská doktorka. Tú podporu a povzbudenie, ktoré so sebou priniesla, by som priala zažiť každej mame. Povedala mi: „Vy ste najlepší odborník na vaše dieťa. Vy viete, čo potrebuje. Keď sa bude niečo diať, počúvajte svoj inštinkt – to, čo vás napadne ako prvé, je väčšinou kameň úrazu.“ Potrebovala som tieto slová ako soľ. Lebo len málo odborníkov vám vloží svoju dôveru takto priamo do dlaní. A v pôrodnici nikto.

Tento blog by mohol mať aj sto strán. Lebo je tak strašne veľa vecí, ktoré nám, mamám, spoločnosť  tlačí do hlavy. Musíš robiť hento, toto nesmieš... Ten tlak je ohromný. Z materstva robí strašiaka, z dieťaťa nepriateľa. A z mamy jednu nešťastnú, nepochopenú bytosť.

Rozmením to na drobné. Budem písať o takých „zakázaných“ veciach ako sú spoločné spanie, dojčenie na požiadanie, nosenie... Budem písať o tom, čo nám funguje, z čoho máme radosť a pri čom je naša chrumka najspokojnešia. Možno to niekoho inšpiruje, možno aspoň zaujme. A možno bude niekto oponovať. To všetko je v poriadku. Je normálne, že každý rodič ide vlastnou cestou. Len si dovoľme ten luxus vybrať si tú cestu sami.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára